Göz Kapağı Düşüklüğü
  1. Ana Sayfa
  2. Uncategorized

Göz Kapağı Düşüklüğü

0

Gözlerin çok ovuşturulması, yaşlanma neticesinde, kaza ve travmalardan sonra, kullanılan bazı ilaçlardan dolayı meydana gelir. Göz çevresi, yüzdeki en hassas bölgelerdendir. Bu gibi sorunların görülmesi, kişinin yüzünde olan estetiğin görüntüsünü bozar ve kişinin ağrı yaşamasına neden olur.

Göz kapağı düşüklüğünün (Pitozis) belirtileri nelerdir?
Göz kapağı düşüklüğü
farklı önemli sağlık sorunlarının belirtisi olacağından kesinlikle vakit kaybetmeden muayene edilmesi gerekli bir sorundur. Bu sorunun belirtisi kozmetiktir. Hasta eski görünümü ile şimdiki durumunu karşılaştırdığında farkı görebilir. Bunun dışında üst kapak düşüklüğü görme noktasının üst yarısını sınırlamakta, göz bebeğinin önüne engel oluyorsa görme fonksiyonunu engellemektedir.
Özellikle çocuklarda göz bebeğini kapatarak görmeye engel oluyorsa görme gelişiminin sürmesinde erken ameliyat gereklidir. Aksi durumda aciliyet yoktur. Fakat buna karar verecek göz doktorudur.

Göz kapağı düşüklüğü tedavi yöntemleri nelerdir?
Göz kapağı düşüklüğü
ya da diğer ismiyle pitosiz rahatsızlığının tedavi yöntemleri değişiklik gösterebilmektedir. Göz kapağı düşüklüğü farklı problemlerden kaynaklanabilir. Bu nedenle tedavi aşamasına geçilmeden önce kesinlikle neden olduğu teşhisi yapılmalıdır.
Hastanın yaşı, düşüklüğü iki göze de etki edip etmediği, göz kapak yüksekliği, göz hareketlerindeki kısıtlılıklar, göz kapağını tutmakta olan kasın mevcuttaki gücü gibi durumlar değerlendirilip tedavi yöntemi uzman olan doktorlar tarafından belirlenmektedir.

Göz kapağı düşüklüğü kendiliğinden geçer mi? Nasıl geçer?
Göz kapağının normalden çok daha aşağıda yani sarkık biçimde olması estetik ve sağlık açısından bazı problemler yaratmaktadır. Göz kapağı düşüklüğü problemi yaşayanların uzman doktora danışması gerekmektedir. Genellikle kendiliğinden geçmemektedir. Bazen bu problem genetik faktörlü olabilmektedir. Bu problem kişide doğuştan bu yana bulunuyorsa kendiliğinden geçmesi beklenmez.

Göz Kapağı Estetiği Nedir?
Göz kapağı estetiği
veya blefaroplasti, alt ve üst göz kapaklarına uygulanmakta olan, sarkan deri ve fazla kas dokusunun çıkarılması ve göz etrafında dokuların gerdirilmesine yönelik plastik cerrahi uzman doktoru tarafından gerçekleştirilen cerrahi uygulamaların bütünüdür.
Göz kapağındaki cildin yapısı vücudun diğer bölgelerine göre çok daha ince yapıdadır. İnceliğinden dolayı da sarkmalar, torbalanma ve morarma çok daha belirginleşir. Üst göz kapağı bazı zamanlarda tek başına estetik kaygıdan dolayı değerlendirilebilir. Ciltte yer alan sarkmaların dışında yağlanma, kaşların düşmesi gibi hallerde de oluşur. Tüm bunlardan dolayı üst ve alt göz kapağı estetiği işlemleri yapılarak deformasyonlar giderilir.

Göz Kapağı Yaşlanma Belirtileri Nelerdir?
Alt ve üst göz kapaklarında yaş ile birlikte görülen bazı belirtiler vardır. Bunlar:
-Göz altında torbalanma ve renk farklılığı,
-Göz kapağı cildinde oluşan kırışıklıklar ve sarkmalar,
-Yorgun yüz ifadesi,
-Göz çevresindeki kaz ayağı çizgileri,

Göz Kapağı Estetiği Hangi Durumlarda Yapılır?
Üst göz kapağında cilt fazlalığı, cildin altında yer alan kas ve bağ dokudaki zayıflıklar, yağ dokusunda öne doğru fıtıklaşma veya çökmeler, gözyaşı bezinin sarkması; alt göz kapağındaki gevşemeye yönelik sarkmalar, yağ torbalanması, cilt fazlalığı, kapak yanak arasında yer alan çökme kısımları, alt kapaklardaki zayıflıklar göz kapağı estetiği ameliyatları ile giderilir.

Göz Kapağı Estetiği Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?
-Lokal anestezinin etkisiyle erken dönemde gözleri açamama, dolgunluk hissi olabilmektedir. Lokal anestezi ilaçlara yönelik geçici sulanma, çift görebilme, ışığı karşı hassaslık yaşanabilir.
-Özellikle ilk hafta yüz kurulanırken sert davranılmaması izlerinizin açılmasına sebep olabilecek güç uygulamasından kaçınılması fazlasıyla önemlidir.
-Ameliyattan sonra gözlerdeki bantlar suya çok dayanıklıdır. Bu anlamda ertesi gün duş alabilir yüzünüzü yıkayabilirsiniz.
-Bir hafta sonrasında klinikteki randevuda bantlar çıkartılmakta ve hafif şiş, belki hafifçe mor görünüm görülebilir.
-Göz kapaklarının tümüyle iyileşmesi 3 aydan fazla devam edecektir. Bu sürede hafif gidilerek azalan şişlikler oldukça doğaldır.

Göz sulanması nedir?
Göz sulanması
, bir ya da iki gözün fazla gözyaşı üretiminden kaynaklanmaktadır. Gözlerde gözyaşı boşaltma problemi bulunduğunda da göz sulanması olabilmektedir.
Gözleriniz, her bir gözünüzü nemlendirmeye ve yabancı cisimleri ya da parçacıkları yıkamaya destek olmak için devamlı gözyaşı üretmektedir. Üst ve alt göz kapağının arkasındaki gözyaşı bezleri, yabancı maddeleri gözden dışarı atabilmek ve ağlama esnasında meydana gelen psikolojik gözyaşlarında gözyaşı üretmektedir.

Göz sulanması belirtileri nelerdir?
Göz sulanması
çok basit şekilde fark edilen sağlık problemidir. En dikkat çekici semptomu kişide üzülme, ağlama ya da soğuk algınlığı, ağrı gibi durumların varlığı söz konusu olmadığında bile gözlerde damlayacak ve yüze akacak miktarda gözyaşı salgılanmaktadır.
Göz sulanması ile ilgili belirtilere bakıldığında;
-Göz etrafında ağrı ve şişlikler,
-Gözlerin açılıp kapatılması sırasında acı hissetme,
-Göz etrafında morarma,
-Gözden kan sızıntısı,
-Burun ve sinüsler çevresinde ağrı hissi,

Göz sulanması teşhisi nasıl konulur?

Göz sulanması teşhisi doktor tarafından ayrıntılı muayene ile konulmaktadır. İlk olarak sulanmanın fazla üretimden mi yoksa tahliyenin azalmasından dolayı mı olduğu net olarak anlamak gerekmektedir. Fizik muayenenin takiben altta yatan sebebe göre testler planlanabilmektedir. Tüm bu muayene ve testlerin neticesinde konulması gerekli tanıya göre tedavi planlamaları yapılmaktadır. Aşırı sulanma tedavisi genel de ilaçlarla yapılırken, kanal darlığı ya da tıkanıklığın tedavisi genellikle cerrahiyle gerçekleşir.

Göz sulanması nedenleri nelerdir?
Göz sulanması sebepleri oldukça çeşitlidir. Öncesinden de bahsedildiği üzere ilk olarak sebepleri fazla yaşarma ve tahliyenin azalması olarak iki ana başlıkta olmaktadır. Emosyonel stres, ağlama, gülme ya da esneme gözlerde aşırı yaşarmaya sebep olabilmektedir. Fakat bu durum kısa zamanlı ve geçicidir. Sürekli ya da ara ara göz sulanması gelişim gösteriyorsa altta yatan sebep mutlaka araştırılmalıdır. Bebekken göz sulanması başlıca sebebi doğuştan gözyaşı kanalının tıkalılığıdır. Doğulduğunda göz yaş kanalları tıkalıdır ve normalde günler içerisinde açılmaktadırlar. Fakat bazı bebeklerde bu açılma da gecikme olabilir.

Gözyaşı kanalı tıkanıklığı neden olur?
Gözyaşı kanal tıkanıklığı doğuştan görüldüğü gibi sonradan da gelişebilmektedir. Doğuştan olan gözyaşı kanalı tıkanıklığı, kanalların anne karnında gelişmemesi ya da kanal açıklığını örten zarların tümüyle açılmamasından dolayı görülebilmektedir. Yetişkin dönemde de, farklı düzeylerde tıkanıklar izlenebilmektedir. Yaşlılarda hormonal farklılıkları takiben idiyopatik olarak tıkanıklık geliştiği gibi, enfeksiyon ya da sistemik-romatizmal rahatsızlıklardan dolayı da göz sulanması ile kanallar tıkanabilmektedir.

Tıkla ve Bu Yazıya Oy Ver!
Toplam: 0 Ortalama: 0]
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
İlginizi Çekebilir

Yazar Hakkında

Sosyonom - Kurucu

Yorum Yap