Burunla ilgili olan pek çok hastalık bulunmaktadır. İnsanlar burunlarda rastgele bir problem yaşandığında internet üzerinden hastalıklar ile ilgili soruşturma yapıyor. Burunda meydana gelen sorunlar hangi hastalığın habercisi olduğu araştırılan konular arasında bulunmaktadır. Burun yanması niçin olur? Burun içi yanması nasıl geçer, nasıl tedavi edilir? İşte, merak edilen bütün detaylar…
İçindekiler
Burun Yanması Nedenleri
Alerji burundaki yanmanın en çok karşılaşılan nedenlerindendir. Mevsimsel değişim yahut hava kirliliği de burundaki yanmayı tetikleyebilir. Kimyasal maddelerden salınan birtakım gazlar ve duman havayı kirletir soluk alıp verirken burunda tahriş yapıp yanmaya yol açabilirler. Hassas mukus zarının ve duyu sinirlerinin bu gazlara reaksiyon vermesi yanma hissine niçin olur.
- Nezle olduğunuzda burnunuzu sık sık silmek de burun mukozasında tahribata niçin olup yanma yapabilir.
- Çok miktarda sıcak buhar solumak dahi yanma hissine niçin olur.
- Bazı ilaçlar yan etki olarak nazal mukus membranının kurumasına niçin olur. Nazal kavite içindeki kuruluk burunda yanma duygusal olarak bulgu verebilir.
- Bazı besinlere karşı alerji de burun mukus zarında yanma ve inflamasyona yol açabilir.
- Çocuklarda burunda yanma duygusal bağırsak solucan istilasının neticesi meydana gelebilir.
- Multiple skleroz, inme, inme gibi hastalıklar dahi burun yanma hissine yol açabilir.
Burun İçi Yanması Nasıl Geçer? Nasıl Tedavi Edilir?
Burun soluk alma vaziyeti gören bir organdır. Bu yüzden rastgele bir ortamda bulunan toksinler burnun yanmasına yol açabilir. Özellikle sigara dumanı ve kimyevi maddelerin olduğu alanlarda solunum uygulamak burunu negatif yönde etkileyecektir. Ortamla ilgili bir burun yanması hali oluştuğu düşünülüyorsa kesinlikle maske kullanılması lazım olur. Burun yanması çok mühim bir hastalık olarak görülmüyor. Burun yanmasına başka haller eşlik ettiğinde kesinlikle doktora gidilmelidir. Bu haller bu şekildedir;
● Nefes daralması
● Bayılma
● Baş dönmesi
● Kusma
● Kurdeşen
Bu belirtilerle beraber görülen burun yanmaları bir hastalığın habercisi olur. Mutlaka sıhhat kuruluşlarına gidilerek doktorlara muayene olmak lazım olur. Evde uygulanabilecek birtakım tedavi yöntemleriyle burun yanması tedavi edilebilir. Özellikle bulunan ortamın nemlendirilmesi burun yanması için çok yararlıdır. Sigara tüketimi dahi burun yanmasına etki eden bir haldir. Sigara içen şahıslar bu zaman zarfında sigarayı kullanmaması lazım olur.
Burun Yanması Teşhisi
Burun yanmasının teşhisi, bireyin verdiği tıbbi hikaye ile kolayca konur. Ancak mühim olan burunda yanmayı tetikleyen halleri meydana çıkarmaktır. Bunun için hastadan burun yanmasının oluşma vakti, zamanı, ilave semptomlar gibi veriler alınır. Bunun neticesinde hekim belli hastalıklar üstüne yoğunlaşarak tanıya yaklaşır. Bunun nihayetinde dahi gerektiği takdirde fizik muayene yapar.
Alerjik rinit gibi burun yanması nedenlerinde hastanın ilave olarak burun tıkanıklığı, akıntısı, aksırma gibi ilave bulgular olur. Hekim hastanın burnunu hususi kameralar ile inceler. Genellikle alerjik rinitte burun mukozasında soluklaşma, duru renkli akıntılar görülür.
Tanının konmasının sonrasında hangi maddelere karşı alerjinin olunduğunda teşhis etmek hedefiyle, birtakım alerji testleri yapılır. Bu alerji testlerinden en çok olarak sarfedilen prick testidir. Bu testte alerjen olabilecek maddeler ön kola damlatılır. Daha sonra dahi bu bölgeler ufakça çizilir. 15-20 dakika gibi bir sürede bu bölgelerde kızarık şişlikler oluşması halinde test pozitif kabul edilir.
Bunun haricinde kan alerji testleri gibi ilave testler de uygulanabilir.
Sinüzit gibi hallerde dahi uygulanan hususi araştırmalar ve görüntüleme yöntemleri ile teşhis konulabilir.
Bunların haricinde hava kuruluğuna yahut sigara dumanı gibi irritanlara tabi burun yanmaları tamamıyla alınan hikaye ile anlaşılır. Kişinin bilhassa birtakım dönemlerde bunların meydana gelmesi doktoru şüphelendirir.
Burun Yanması Tedavisi
Burun yanmasının tedavisi, altta yatana probleme ve hale göre değişiklik göstermektedir. Bu yüzden ilk olarak burunda yanmaya niçin olan vaziyet teşhis edilmelidir.
Havada kurumanın yol açtığı burun yanmalarında, ev gibi iç mekanlara rutubet desteği sağlamak lazım olur. Bunun için ev içi kullanılabilen buhar makineleri yer alır. Özellikle uyur iken bu nemin sağlanması önemlidir. Ancak bu rutubet makinelerinin ekstrem kullanılması halinde dahi küf mantarlarının gelişimi uyarılabilmektedir. Burun gibi bölgelerde mantar oluşumu şayet daha mühim problemlere niçin olacaktır. Bunun haricinde burunda kurumayı önlemek ve geri çevirmek için nemlendirici burun spreyleri kullanmak muhtemel. Dışarı çıkıldığında şayet burundaki nemi güvenliğini sağlamak ve soğuk havayla direkt ilişkiyi önlemek için ağız ve burun bölgesi kaşkol gibi malzemelerle kapatılabilir.
Alerjik rinit tedavisinde en mühim nokta, semptomların başlamasına niçin olan maddelerden ırak durmaktır. Bunun için uygulanabilecek şeyler şu şekilde sıralanabilir:
1-) Alerjilerin sık sık meydana çıktığı bahar zamanlarında muhtemel olduğunca pencereler kapalı tutulmalıdır. Çimlerin, çiçeklerin bol olduğu bahçe gibi bölgelere gidildiğinde polenlerden korunmak için maske takılabilir.
2-) Ev tozu akarları, dünyada alerjik rinite en çok niçin olan böceklerdir. Bu böcekler ademoğlu kepeklerinden beslenir ve evdeki tüylü malzemelere yapışık dururlar. Halı silkelenmesi gibi hallerle çevreye yayılarak alerjiye niçin olurlar. Bu sebeple yatak, çarşaf halı gibi eşyalar, sıcak su ve belli solüsyonlarla yıkanmalıdır. Yün içeren malzemelerin çevresine, toz geçirmez örtüler serilebilir.
3-) Evcil hayvan tüyleri de başka bir alerjen maddedir. Bu halde şüphelenildiği hallerde, epey evcil hayvanlar yatak odası gibi bölümlerden ırak tutulmalıdır. Hayvanlar, sevildikten sonra dahi eller adamakıllı yıkanmalıdır.
Yukarıdaki hallerle, alerjik rinit semptomlarının oluşması bir oran denetim altına alınabilir. Önleme dışında alerjik rinit semptomlarını hafifletebilecek birtakım ilaçlar bulunmaktadır. Bunlar hekim kontrolünde kullanılmalıdır. Bu ilaçlar şu şekilde sıralanabilir:
1-) Nazal antihistaminik spreyler, burunda meydana gelen alerjik reaksiyonun tesirlerini azaltacaktır.
2-) Burun tıkanıklığı giderici ve ödemi azaltıcı steroid spreyler kullanmak muhtemel.
3-) Tuzlu su karışımlarının burun içine çekilmesi burun içinin boşalması ve nemlenmesine yardım edebilir.
4-) Gerektiği takdirde antihistaminik ilaçlar hap biçiminde kullanmak muhtemel.
Sinüzit ara sıra kendi kendini sınırlayabilir. Ancak sendromların bilhassa bir haftadan uzun devam etmesi halinde hekim kontrolünde tedavi gereklidir. Enfeksiyon çoğunlukla bakteri kaynaklı olduğu için en çok olarak antibiyotikler tüketilir. Virüs kaynaklı enfeksiyonlarda şayet antibiyotikler işe yaramaz.
Nazal dekonjestan, antihistaminik ve steroid spreyler, burun tıkanıklığını kısmak, ödemi geriletmek ve soluk almayı ferahlatmak için kullanmak muhtemel. Ayrıca burun içerisini nemlendirmek ve kurumayı önlemek için de tuzlu su ile burun yıkamaları yapılabilir.
Kimyasal ürünlerden ve sigara gibi irritan gazlardan kaynaklanan burun tahrişini ve yanmasını engellemenin tek yolu, bu maddelerden ırak durmaktır. Sigarayı bireyin bırakması yeterli değildir. Etrafta içen bireylerin beraberinde dahi bulunmaması lazım olur. Ev temizleyici kimyevi maddelerin kullanılması mecburi şayet de bunları kullanırken ev iyi havalandırılmalı ve ağız, burun bir maske ile kapatılmalıdır.
Burun Yanması Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Burun yanmasının tedavi edilmemesi halinde çok büyük sorunlar oluşmaz. Sadece bireyin bu yanmaları sık hissetmesi, epey rahatsız edici olur. Özellikle alerjik rinit gibi tekrarlayıcı özellikteki hallerde alerjen olunan madde bulunmalı ve buna elverişli tedbirler alınmalıdır. Sinüzit gibi enfeksiyonlarda şayet bakteriler baş içerisinde başka bölgelere yayılarak mühim hallere niçin olabilmektedir.
Burun Yanması için Hangi Doktora Gidilmeli?
Burun yanması için temel olarak gidilmesi gereken bölüm kulak, burun ve boğaz hastalıklarıdır. Bu alanda yetkin hekim elverişli teşhisi yapacak ve buna elverişli gerektiği takdirde tedaviyi uygulayacaktır. Burun yanmasının sık görülmesi halinde, bireyi epey çok rahatsız ettiği hallerde ve eşlik eden ilave semptomlar varlığında bir doktora müracaat etmek en açıkçası olacaktır.