Alerji Testi Nasıl Yapılır?
  1. Ana Sayfa
  2. Uncategorized

Alerji Testi Nasıl Yapılır?

0

Günümüz koşullarında alerji testi yaptıran kişi sayısı giderek artış göstermiştir. Bilindiği üzere yabancı ve zararlı maddeler burun, bağırsaklar, solunum ve deri yoluyla vücuda girebiliyor. Kimi zamanlarda vücut bu maddelere karşı fazla tepki gösterir.

Alerji Testi Nedir?

Etrafta bulunan yabancı ve zararlı maddelere karşı korunmak amacıyla vücudu koruyan sisteme bağışıklık sistemi, vücudun gösterebileceği semptomları test etmek amacıyla yapılan uygulamaya alerji testi adı verilir.

Alerji Testleri Neden Yapılır?

Yabancı ve zararlı maddelere vücudun fazla tepki göstermesi alerji olarak adlandırılıyor. Alerjiye sebep olan faktör genetik yatkınlıktır. Fakat neden oluştuğu tam anlamıyla bilinmez. Vücudun hangi maddelere tepki göstereceğini anlamak amacıyla alerji testi yapılır.

Alerji Testi Öncesi Bilinmesi Gerekenler

Alerjenler, alerjiye yatkın gene sahip kişilerin zaman zaman hastalığa yakalanmasına sebep olur. Çevresel, böcek, besin, ilaç ve mesleki alerjen şeklinde beş çeşit alerjen çeşidi vardır. Çevresel alerjenler kategorisine ev tozu, küf mantarları, polenler ve hayvan alerjenleri giriyor.

Alerji Testi Ne Zaman Yapılır?

Araştırma yapıldığı zaman alerji testi hakkında detaylı bilgi edinilebilir. Her alerji çeşidinin aynı belirtilere sahip olduğunu söylemek doğru değildir. Fakat genelde burun tıkanıklığı, geniz akıntısı, öksürük, boğazda gıcık, hapşırma, kaşınma ve burun akıntısı gözlemlenen belirtilerdir.

Alerji Testi Fiyatları

Alerjik rinit en fazla gözlemlenen sorunlar arasında yer alır. Aynı zamanda yaz gribi, bahar nezlesi ve saman nezlesi olarak da adlandırılır. Sebepleri polenler, ev tozları, besindeki birtakım maddeler, hayvan tüyleri ve kimyasal maddeler şeklinde sıralanabilir.

Check Up Nedir?

Genç yaştaki kişilere koruma amaçlı check up yapılır. Yaşı daha büyük olan bireylere ise olası hastalıklara karşı erkenden önlem almak için kontroller yapılıyor. Gerekli olduğu durumlarda diyabet, obezite, lipit metabolizması ve kalp damar hastalıkları gibi olasılıklar da değerlendirilerek hareket edilir.

Check Up Neleri Kapsar?

Kardiyoloji, göğüs hastalıkları, dahiliye, nöroloji, kulak burun boğaz, kadın doğum ve üroloji gibi alanlar check up kapsamındadır. Gerekirse her branşın doktoru ek kontroller yapılmasını isteyebilir. Önceden yapılan kontrollerin yeniden incelenmesi de mümkündür.

Check Up Nasıl Yapılır?

Kişinin sağlık durumuna bağlı olarak gerekli kontroller ve branşlar, doktor sayısı gibi bilgilerde farklılıklar görülebilir. Durum böyle olunca istenen tahlilin türünde de değişkenlik yaşanma ihtimali vardır.

Check Up Ne Kadar Sürer?

Temel sağlık kontrolü olarak bilinen check up şikâyeti olsun ya da olmasın her yaştan kişiye yapılabiliyor. Kişinin sağlığında sorun yoksa erkenden önlem alma imkânı bulur. Hastalık ortaya çıksa bile erken teşhis edileceği için fazla problem yaşanmaz.

Check Up Neden Yaptırmalısınız?

Check up esnasında hiçbir sağlık sorunu yaşamayan kişilerin yaşı, genetik özellikleri, çevresel faktörler, risk durumu gibi birçok unsur göz önünde bulundurularak sağlık taraması yapılır. Bu sayede olası hastalıklara karşı önlem alınır veya ortaya çıkan hastalığın erken teşhisi mümkün kılınır.

Cinsel Yolla Hastalıklar Nasıl Bulaşır?

Son dönemlerde gündemde fazlasıyla yer alan cinsel yolla bulaşan hastalıklar sperm, vajinal akıntı ve kan temasıyla bulaşır. Bulaşma yolu ise vajinal, anal ve oral şeklinde söylenebilir. Bu hastalıkların bulaşma sebebinin büyük bir çoğunluğu korunmasız cinsel ilişkiye girmektir.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?

Kişiden kişiye enjeksiyon, kan ve kan ürünleri vasıtasıyla bulaşabilen cinsel yolla bulaşan hastalıklar; aynı zamanda hamilelik döneminde anne karnındaki çocuğa da geçebiliyor. Belirtileri hastalık türüne göre farklılık gösterir.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıkların Belirtileri Nelerdir?

Genelde genital ve anal bölgelerde, ağız içerisinde su bezesi şeklinde kabarıklıklara rastlanır. Kişi idrarını yaparken ağrı ve yanma hisseder. Cinsel organdan akıntının gelmesi de cinsel yolla bulaşan hastalıkların belirtileri arasındadır.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklardan Korunma Yolları Nelerdir?

Cinsel hastalığa yakalanan kişilerde ishal ve bulantı belirtilerinin görünmesi yaygındır. Belirtiler hastalık türüne göre farklı sürelerde görülebilir. Korunmasız cinsel ilişkiyle bulaştığı için bu konuda bilinçli davranıldığı sürece hastalıklardan korunulabilir.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıkların Tedavileri Nelerdir?

Sahip olduğunuz hastalığın tedavi yöntemlerini detaylı olacak şekilde cinsel yolla bulaşan hastalıklar alanında uzman doktorlara danışarak öğrenebilirsiniz.

 

Tıkla ve Bu Yazıya Oy Ver!
Toplam: 0 Ortalama: 0]
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
İlginizi Çekebilir

Yazar Hakkında

Sosyonom - Kurucu

Yorum Yap